Marchewka oraz groszek libiąż

Dobre warzywa

Bazę zdrowego jadłospisu tworzą warzywa. Obfitują w mnóstwo cennych dla organizmu witamin oraz minerałów, a dodatkowo dostarczają błonnika, co pomaga zachować prawidłową masę ciała. Warzywa można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci gotowanej. Znakomicie odnajdują się w roli świeżej surówki do obiadu. Nadzwyczaj dobrze smakują ugotowane na parze i podane jako dodatek do kaszy gryczanej lub ryżu. Wielu sympatyków, również wśród smyków, mają warzywne zupy kremowe. W ten sposób można przemycić do jadłospisu najmłodszych nie zawsze lubiane przez nich warzywa, takie jak na przykład marchewka oraz groszek, brokuły czy też kalafior. Warzywa to potrzebny element każdej prawidłowo zbilansowanej diety. Wobec tego trzeba po nie sięgać jak najczęściej.


Możliwość komentowania jest wyłączona.